Thursday, March 8, 2007

sejarah skinheads

ada tahun 50an dan 60an,terdapat sekumpulan
remaja ‘British’ Working Class yg digelar MOD.Mereka mempunyai imej tersendiri iaitu berambut pendek & mereka lebih ke hala kehidupan & keseronokan.
Mod juga cenderung kea rah fesyen dan terdapat sebuah lagu yg berkaitan dgn MOD iaitu “DEDISATE FOLLOWER FASHION” nyanyian KINKS.Pada akhir 60an golongan yg bergelar diri mereka Skinheads mengubah haluan mereka daripada MOD & mereka berubah menjadi Working Class secara total (buruh).Mereka mencukur rambut dan memakai steel-toe.Tujuannya adalah untuk keselamatan & berjaga – jaga.


Golongan Skinheads adalah terdiri drpd buruh & mereka dianggap sebagai golongan kurang bijak oleh media.Aktiviti harian Skinheads selepas bekerja ialah berkunjung ke pub / dewan harian yg majoritinya terdiri daripada pendatang Jamaica.Di sini mereka berkumpul dan bersembang sambil melayan Ska.Terdapat dua benda yg amat digemari Skinheads iaitu bola sepak dan beer.


Golongan awal Skinheads ialah bukan golongan racist.Permusuhan kaum hanya terjadi jikalau terjadi persaingan.Contohnya persaingan kerja dgn pendatang asing Pakistan (HAMMERSKIN).Tetapi nagi yg tidak terlibat, mereka masih menikmati hidangan India / Pakistan seperti kari.


Terdapat satu istilah iaitu Trojen Skin.Ianya satu gelaran bagi Original Skinheads.Skinheads mula merosot apabila ramai yg mula menyimpan rambut dan berumah tangga.


MOD-MODERNIST=Remaja Working Class di England pada tahun 50an dan 60an.Kebanyakan mereka terdiri daripada golongan antara sekolah dan bekerja.


INDEPENDENT SKINHEADS=Sebenarnya golongan ini terdiri daripada Traditions Skinheads.(SkinTrads)


S.H.A.R.P=Pada hujung 80an,Rody Mareno telah memperkenalkan S.H.A.R.P(Skinheads Againts Racial Prajudice) di Britain.Yang membawa SHARP sebenarnya 3 orang budak New York dan seorang daripadanya bernama Marcus.Di NY,SHARP memang sudah popular .Rody Moreno cuma bawak balik leaflet dan kenalkan di Britain.Objektif mereka adalah untuk meberitahu umum maksud Skinheads sebenarnya dan mendedahkan kepada Boneheads siapa diri mereka sebenarnya dan cuba membawa Nazi Skinheads ke arah landasan yg betul dalam Skinheads.









BONEHEADS=Sebenarnya perkataan Boneheads ada satu sindiran (Mungkin satu penghinaan) dan gelaran ini ditujukan kepada golongan Nazi Skinheads.Gelaran ini diberikan oleh golongan yg bukan racist.Di barat biasanya berkait rapat dengan “White Power”.


WHITE POWER=White Power adalah berunsur perkauman.Ianya bermaksud kuasa orang putih dan ianya menjadi pegangan Nazi Skinheads di barat.Sejak zaman dahulu lagi orang putih pernah mengatakan merekalah yg bertanggungjawab mentamadunkan umat manusia.Ini secara tidak langsung merendah-merendahkan,
memperlecehkan dan sekaligus menghina bangsa lain.Dari sini wujudlah pertelingkahan antara kaum.Perkataan Nazi Skinheads digunakan untuk melambangkan perkauman(racist).Sejajar dengan perjuangan Parti Nazi yg amat megah dengan bangsa Aryan dan memusuhi bangsa Yahudi dll.Terdapat stu perkataan yg melambangkan White Power iaitu “We must secure the existance of our people and future for while children”.


HAMMERSKIN=Satu lagi berunsur racist tetapi keadaan ini terjadi apabila mereka mula terasa terancam akibat persaingan dengan Pakistan.


SKINHEADS MALAYSIA.

Sejak tahun 1990 lagi budaya Skinheads telah dibawa masuk ke Malaysia.Namun pada masa itu golongan Skinheads adalah terlalu kecil.Pasa tahun 1992 budaya Skinheads telah berkembang,ini kerana Singapura merupakan sumber maklumat tentang budaya Skinheads.Skinheads di Malaysia sering berulang alik dari Singapura ke Malaysia untuk mendapatkan maklumat tentang Skinheads.Pada mulanya golongan Punk Rock di Malaysia yg berperanan memperkembangkan budaya Skinheads.Ini adalah kerana pada masa itu masyarakat memandang serong tentang budaya Punk Rock.Cara Punk Rock berpakaian dan ada yg berambut Trojen itulah menjadi isu.Hasil daripada tanggapan masyarakat tentang budaya Punk Rock,golongan Punk Rock telah mengubah cara hidup mereka dan cara berpakaian mereka lebih kemas.Mereka telah memilih cara hidup Skinheads kerana cara Skinheads berpakaian kemas dan uzik Oi!, Ska dapat diterima oleh golongan Punk Rock.Dengan membawa masuk kaset dari barat serta cara berpakaian ala Skinheads,dan ini mebuka mata golongan anak muda meniru budaya ini.Kemudian muncul beberapa band muzik yg memainkan muzik Oi!, Street Rock, Ska , Rocksteady , para peminat muzik Skinheads ini muncul dengan banyaknya.Pengaruh muzik yg dimainkan oleh The Bussiness, The 4 Skins, Cocksparer , Oi Polloi , Last Resort , The Skatalies , The Special , The Selecter telah menjadi ikutan band-band Skinheads di Malaysia.Skinheads di Malaysia tidak dilabelkan undergrounds,sebaliknya mereka hanya menyokong band-band underground.Skinheads merupakan satu budaya,tentang D.I.Y atau Major Label,itu terpulang kepada mereka sendiri samada menerimanya sebagai attitude atau tidak.Skinheads di Malaysia juga terbahagi kepada pecahan-pecahan Skinheads seperti Skinheads Trads,Sharp,Nazi.
-RW-


S-Soldier
K-Kingdom
I-Individual
N-Nationalisme
H-hate
E-ego
A-and
D-drug

25 comments:

Fazzli Ruddin said...

skinhead di malaysia dah mati..aku dari taun 1999 sampai la taun 2008 umur pon dah tua..dah makin sedar..skinhead cuma trendy..semua culture adalah trendy..yg menjadi ikutan mcm kita...malaysia byk wankers..takde sapa pon true skinhead..kita tiru budaya kafir..bg aku muzik dia ok laa.lifestyle dia utk org yg takdet pendidikan
...yg nk keja working class..zaman skarang kena cerdik..bila dah berjaya...bgtau smua org yg ko skinhead..baru la skinhead d pandang tinggi.. ini tak,buat megat acab sebagai idola..memang rosak laa

ZularifinSabudin said...

tp ok pew jd kn megat sggai idola ...klau la org 2 bruk skli pn msti ad bnde baik yg die pena buat ,,,die perjuangkan ..yg bek kita ikt ,,yg xbek jgn la kita ikt ..jhat baik 2 pd dri kita sndri ..tp cbe la tgk megat skrg ,,bkn megat yg dlu ...

Hati~Batu said...

Skinhead Selamanya...

aku join masa form 2 waktu 1998..

sekarang da nak 30, kadang2x pakai

gak style skinhead..rindu katakan...

zolkefli ahmad said...

Kenangan lama.... tp aksesori dia masih aku simpan sehingga hari....
Semangat perjuangan....bukan budaya yg kita kene ikut... tp semangat yg ada dlm ati skinhead tu...berani melawan@bersuara jika benar..

Sham Hashim said...

Aku pn joint skinhead masa belajar ktGiatmara Bangi tahun 2001

saya budak baik said...

Btl tu bang..sy dl pun skinhead.dr tahun 97 smpi 2000.X lama..coz dl jb riot wanted selepas peristiwa pergaduhan di city square jb,dlm tahun 2000 or 2001 sy krg ingt..kekadang,pikir balik zmn tu..kelakar pun ada..huhuhu

Alif Nasir said...

sapa2 ada docmat lama2 nak tolak bgtaw

Muhammad Harith said...

Boleh jual kt saya tu bang

Saiful Azmi said...

Skindhead for life!!!..Hahahaha.. Bile trbaca artikl ni tringat zman botak dulu.. Tp skrg pn still lg botak, boot, jeans, lether jacket,...

adrinov said...

Assalamualaikum.
Oi Oi Oi Sega saga skinhead!
aku jadi skinhead sejak tahun 1996 sehingga sekarang....dari kerja 7 eleven section 6 shah alam sehinggalah berjaya kerja di petronas sebagai engineer. sampai sekarang gie office skin dan kasut docmart! :D

kalau ada telegram atau wassap best. Zul ACAB dah tak skin dah. dia business man skang.

apa2 hal email aku. ady.adrock@gmail.com

Zahus Borwing said...

skinhead 4 life!!

ken kenny said...

Wow...bestkan...aha..aku join & teringt jgk zaman kegemilangan skinhead taun 2001-2007...skg ni dah keje jdi working class plak..pada yg masih support skinhead d luar Sana...perjuangknla yg terbaik...buang yg buruk amik yg bail...

Mazwan Mazlan said...

Aku join skinheads dari 13 tahun. Skrg dah 30 tahun. Bagi aku pemakaian skinheads mendisplinkan diri aku dlm kekemasan dan etika pemakaian. Sehingga hari ini aku utamakan kekemasan dlm berpakaian.thanks skinheads.

Fared Dahlan said...

Sapa cakap skinhead di malaysia dah mati? True?
X tau apa better diam.
-island crew.

Fared Dahlan said...

Sapa cakap skinhead di malaysia dah mati? True?
X tau apa better diam.
-island crew.

na rin said...

Sega saga..oi!oi!oi!..
Sahabat skinhead sekalian..seronok teringat zaman freedom remaja dulu..
Masih lg mengamalkan stail kemas skinhead..disiplin skinhead and brotherhood.
Yg sebenarnya itu mematangkan kita brader...betul la tu,dah pandai fikir and pilih baik atau buruk..xusah gaduh2.oi!

Tik Rika said...

Urmm... Bila bc artikel ni...rupanya baru ku flashback balik..kwn aku dulu bdk skinhead rupanya. Rambut cm nipis, pakaian smart...suka band last resort...

Tik Rika said...

Urmm... Bila bc artikel ni...rupanya baru ku flashback balik..kwn aku dulu bdk skinhead rupanya. Rambut cm nipis, pakaian smart...suka band last resort...

mohammad syauqi said...

Aku skinhead alor setar 2001-2004. Rindu Taman dlu... kami Ada band Nama the offenders tiap minggu jamming pastu lepak town lepak snooker.masuk lokap ramai2 pun selalu jgk...dlu kan all copers are bastards so selalu cari pasai dgn polis padahal band members aku yg plain semuanya anak polis.rindu

Hambali Ramlee Ramlee said...

ade otai2 skinhead yng sudi ditemu ramah? saya penyelidik culture dan sub-culture,juga sorang skinhead...xkisah sesiapa yang tahu hal skinhead,xkisah apa jua ideologi,nazi,sharp,hooligans,apa saja..please contact saya utk ditemuramah..xperlu jumpe,kita sembang di media sosial saja...

contact no : 017-5805627
FB : Hambali Ramlee
email : ansosmyth@gmail.com

Dunhill Ice said...

Greetings from Light Tower Bootboys Kuala Selangor. Since 2000 till forever.

l n n n z m/// said...

Saya kenal skinhead ni dari tahun 1994 smpi sekarang walaupun dah jadi tentera tetap gaya skinhead sbb kawan2 sekolah vokay semua bdk2 skinhead jb riot dan kawan aku mmg best the mister arshad .

Bekas gadis skinhead said...

Skin

Bekas gadis skinhead said...

Oi!3x...sahabat seperjuangn skinhead sekalian..aku ni bekas skinhead...perjuangn skinhead sudah tidak releven lg...apa yg korg nk perjuangkn lg?perjuangn working class pn bg aku sudah tidak releven lg...kta bkn d zaman 69 skrg...korg nk ckp pe?perjuangan sharp?ni malaysia..disini tiada msalah perkauman...buat bodoh ajer lh dgn bonehead yg megah ngaku sbgai skinhead nazi uh...mmg posuer btl..xtau skinhead dr akarnya lnsung..so,apa lg korg nk perjuangkn?wahai sahabt2ku...skinhead is not a way of life....ia anggaplh ia hnyalh subculture dr barat...islam is a way of life...byk lg prinsip islam yg mnjamin hidup korg..mgapa nk jd bodoh dgn ideologi barat...?aku pn pnh jd bodoh kaji n khatam knowledge bagai...last2 utk pe?fikir2kn lh...kembalilah wahai sahabat...bg aku 20 sebab knpa korg rasa skinhead ni a way of life?klu 20sebab tu blh mnjamin korg masuk syurga...teruskan mnjadi skinhead......cheers lh.p/s: sblum tu cuba tngok balik i/c korg...agama apa ye?haha...

adrinov said...

Assalamualaikum wahai bekas gadis skinhead.

Post komen pun tak beri salam..alih2 oi oi oi sajer. ajaran apa yg lu bawak nie? kata Islam. cehh porah! Agama Islam bukan menilai seseorang itu dari cara pemakaian mereka tetapi berdasarkan Iman. Faham ker tak tuh? Jadi.. orang bertudung ker... berserban ker.. kalau iman tak ada...rogol dan romen sana sinih apa ke hal. Skinhead sekadar budaya working-class dan music. Ia bukan menyembah setan seperti sesetengah budaya (termasuk ajaran Islam yg berhaluan sesat). Skinhead majoriti bukanlah perkauman atau nazi tetapi memperjuangkan self-confidence, brotherhood, hak asasi sebagai seorang rakyat kerana kerajaan yg kejam yang meragut segala kewangan yang di usahakan oleh kita sendiri (kerja siang malam tapi bayar pada kerajaan (GST etc). Skinhead tidak peduli pasal parti2 politik yang bodoh sekarang nie, mereka mahu terus survive dan bantu sama lain. Jika kau nak kutuk skinhead..lebih baik ko kutuk rockers, deathmetal, ustaz perogol, tok aji ajaran sesat dan sebagainya. Janganlah tunjuk kecetekan ilmu kau dan kebodohan ketara kau dalam perkara nih. Cara kau beri statement belum tentu kau pergi ke Syurga jugak. Syurga adalah hak Allah pada hamba2nya yang beriman sahaja. bangang betul ko nih. ntah2 dulu asyik romen2 jer..dah bocor rabak baru nak insaf. ( gaji ko dah besar sangat ker nak bangga2kan Malaysia nih? ntah2 hidup cukup2 makan sebab bayar segala cukai) so shut the fuck up you stupid narrow minded ex-skinhead girl! haha

Wassalam.